Welkom bij stap 2, in stap 2 gaan we aan de slag met de verschillende manieren van composteren. Wil je weten wat composteren is? Kijk dan even bij stap 1: Wat is composteren?
Behalve het wormenhotel en de wormenbak zijn er nog andere mogelijkheden om te composteren. Voordat ik iedere methode ga uitleggen ga ik ze eerst kort benoemen. Wanneer je direct een methode wil lezen dan kan je klikken op de naam. In het kort zijn er de volgende manieren;
Wormenbak / Wormenhotel
Compostvat
Composthoop
Compostmolen
Bokashi
Een wormenbak of wormenhotel is een voorziening waarin jouw gft wordt omgezet in compost en wormenthee. Alleen de manier waarop dat gedaan wordt, is anders dan bij andere manieren om te composteren. De gft wordt namelijk verwerkt door compostwormen. Wil je meer weten over compostwormen?
Met compost en wormenthee kan jij jouw planten en de grond (aarde) een boost geven. Hierdoor zullen de planten beter groeien en zal de grond beter worden in het vasthouden van water en het doorlaten van water/zuurstof. Hierdoor is het voor planten gemakkelijker om wortels te maken en kunnen ze tijdens droge periodes gemakkelijker water vinden.
Wil je meer weten over een wormenhotel / wormenbak? Kijk dan op deze pagina met informatie over een wormenhotel.
Met compost en wormenthee kan jij jouw planten en de grond (aarde) een boost geven. Hierdoor zullen de planten beter groeien en zal de grond beter worden in het vasthouden van water en het doorlaten van water/zuurstof. Hierdoor is het voor planten gemakkelijker om wortels te maken en kunnen ze tijdens droge periodes gemakkelijker water vinden.
Wil je meer weten over een wormenhotel / wormenbak? Kijk dan op deze pagina met informatie over een wormenhotel.
Zoals de naam al doet vermoeden is het een vat om compost in te maken. Dit is een veel gebruikte methoden in (moes)tuinen. De voordelen zijn dat het eenvoudig in gebruik is. Het kost weinig onderhoud, op vrijwel iedere plek te gebruiken en relatief goedkoop in de aanschaf.
Voordat compost kan ontstaan is er warmte nodig. Deze warmte ontstaat deels doordat het GFT-afval op elkaar ligt en er weinig lucht bijkomt. Doordat de ton voor het grootste gedeelte dicht is, blijft de warmte goed in de ton. Verder heeft de ton vaak een donkere kleur, zodat het meer zonlicht aantrekt. Met als gevolg dat de temperatuur binnenin aardig oploopt.
Het onderhoud bestaat eruit dat het aangeboden afval in kleine stukken geknipt wordt. Dit is nodig voor alle vormen van composteren, zie stap 1 voor uitleg waarom. Verder dient er af en toe gekeken te worden of de compost niet te droog of te nat is.
Simpel gezegd is het wanneer jij al jouw GFT-afval op een grote hoop gooit. De hoop kan afgesloten of open zijn. Aan de voorkant is vrijwel altijd een mogelijkheid om compost te oogsten. Net zoals een compostvat werkt een composthoop door middel van warmte en bacteriën.
Een composthoop is vaak groter dan een compostvat en daardoor geschikt voor een grotere afvalstroom. Doordat er meer GFT-afval is, ontstaat er binnenin ook meer warmte. Dit is de reden waarom de composthoop vaak niet afgedekt is. Voor de rest is de werking hetzelfde als die van een compostvat.
Een compostmolen is een soort compostvat dat je kan ronddraaien, zoals een ouderwetse wasdroger. Hierdoor is het eenvoudiger om er genoeg zuurstof in te krijgen, waardoor het proces sneller gaat. De bacteriën hebben namelijk naast warmte ook zuurstof nodig. Een gewone composthoop moet je regelmatig omdraaien, zodat overal voldoende lucht komt. Dat is met een compostmolen dus een stuk gemakkelijker.
Technisch gezien is het fermentatie. Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”.
Het fermenteren vindt plaats in een afgesloten emmer. In deze emmer worden de etensresten afgewisseld met een laagje zemelen. Deze zemelen fermenteren het eten.
Het grote voordeel van Bokashi is dat je veel meer verschillende soorten eten kan verwerken. Je kan namelijk ook brood, vlees en gekookt eten toevoegen aan de emmer/bak.
Hieronder is een duidelijke uitleg over hoe Boashi werkt.
Auteursrechten © 2025 · Alle rechten voorbehouden · Composteren voor beginners